דברים טובים


חנוכה, חנוכה חג טעים כל כך. איך בחרו אבותינו דוקא את המאכלים הכי טעימים ונוטפי שמן שקיימים בחלד? נס כד השמן הוא  אמנם תֵרוץ והצדקה מכובדים   לזלילת סופגניות ולביבות.  אבל הנזק... אללי. ולמרות כל זאת לא נרפה מן המסורת ונביא , איך לא, עוד מתכון או שניים כדי לגוון את שלל החטאים שנכונו לנו. את התשלום נשלם במוצאי  החג וחוץ מזה דיה לצרה בשעתה.

מה קרה כשדונאט, הסופגנייה האמריקאית, פגשה את עוואמה, מקבילתה הלבנונית? הבצק הפך קליל יותר, המרקם פריך יותר וגם הטעם השתבח.

 

דונאטס מצופות סוכר וקינמון

סוד העסיסיות של הדונאטס הוא במחית תפוחי אדמה שנוספה לבצק בהשראת עוואמה (הסופגנייה הלבנונית). וחידוש נוסף: אין צורך להתפיח את הבצק בתום ההכנה. פשוט מעצבים דונאטס ורק אז מתפיחים ומטגנים.

המרכיבים:  לבצק:

מחית פושרת של פירה מ-2 תפוחי אדמה בינוניים (300 גרם פירה)

350 גרם (½2 כוסות) קמח לבן רגיל

25 גרם (1/2 שקית קובייה) שמרית

50 גרם חמאה רכה מאוד

50 גרם (1/2 כוס) סוכר

2 ביצים

60 מ”ל (1/4 כוס) חלב

לטיגון:

שמן לטיגון עמוק

להגשה:

1 כוס סוכר

1 כף קינמון

מכינים את הבצק: שמים את כל החומרים בקערת מיקסר עם וו לישה ולשים כ-5 דקות עד שמתקבל בצק רך, נעים ונוח לעבודה. חשוב: לא מתפיחים את הבצק בשלב זה אלא ממשיכים לעצב.

מעצבים ומתפיחים: מחלקים את הבצק ל-25 כדורים, מגלגלים לנקניקים וסוגרים לדונאטס או לחילופין יוצרים בכל כדור חור בעזרת האצבע ומסובבים כדי להרחיב אותו. 

+ מניחים את הדונאטס על מגבת או נייר אפייה מקומח ומתפיחים כשעתיים. אין צורך לכסות.

מטגנים, מצפים ומגישים: מערבבים סוכר וקינמון בצלחת שטוחה.

+ מחממים שמן לטיגון עמוק (160 מעלות אם יש מדחום) ומטגנים את הדונאטס במחזורים עד לקבלת גוון זהוב עמוק (די כהה). 

+ מוציאים מהשמן החם לנייר סופג וטובלים מייד בתערובת של סוכר וקינמון (על מנת שהסוכר יידבק מעל). מגישים חם.

חוכמת מטבח - מטגנים בצק

• משתמשים בסיר רחב, יציב ונוח, כדי שהטיגון ייעשה בקלות ובזהירות.

• משתמשים בכמות מספקת של שמן לפחות ליטר ואפילו יותר, תלוי בסיר.

• מחממים את השמן ל-160 מעלות. אם יש לכם מדחום מקצועי, זה הזמן להשתמש בו.

חשוב להכניס את הבצק בעדינות לסיר הטיגון בלי להשפריץ שמן וכדי שלא יצנח לקרקעית וחלילה יידבק אליה.

• מקפידים לא להעמיס על הסיר יותר מדי דונאטס, כדי שהטמפ’ לא תצנח וגם כדי שיהיה להן מספיק מרחב לטיגון מושלם. כשיש יותר מדי פריטים בשמן, הם עלולים להידבק ולהקשות על הטיפול בהם.

• מוציאים את הסופגניות לנייר סופג לרגע קט של ספיגת עודפי שמן לפני

שמצפים.


רעיונות לציפוי וקישוט הדונאטס

המושלגות טובלים את הדונאטס החמימות (אחרי צינון קל על נייר סופג) בקערה של אבקת סוכר לאיבוק מושלם.

דונאטס של בוקר מזלפים עליהן סירופ מייפל.

השוקולדיות טובלים בשוקולד מריר מומס לציפוי קשיח; לחילופין מכינים גנאש משוקולד מריר, חלב או לבן ומזלפים מעל.

הילדותיות מדביקים על גבי הציפוי סוכריות צבעוניות או דמויות מבצק סוכר.

הארגנטינאיות מצפים בריבת חלב ומפזרים שברי קוקוס מעל.

דונאטס נוטלה מצפים בממרח נוטלה ומפזרים עליו אגוזי לוז קצוצים.

לוטוס דונאטס מורחים בממרח לוטוס ומפזרים מעל פירורי לוטוס

**********************************

וכדי לא להכביד ולנדנד שוב ושוב עם הלטקעס המסורתיות אנחנו מביאים לביבה אחת ענקית החוסכת זמן, עבודה ואולי קצת שמן רושטי הוא מאכל העשוי תפוחי אדמה. מאכל זה נחשב למאכל הלאומי של האזורים דוברי הגרמנית בשווייץ..

מאכל זה מורכב מתפוחי אדמה מגורדים ומטוגנים עם חמאה, שומן או שמן. יש המוסיפים למאכל בצלים או גבינה. תפוחי האדמה מטוגנים או נאפים בצורה חלקית ("אל דנטה"), והרושטי מוגש עם רוטב של צלי או עם גבינה.

רושטי

מרכיבים:

 3  תפוחי אדמה בינוניים

1/4 כוס חמאה או שמן

מלח פלפל

אופן ההכנה של חמאה מזוקקת (סמנה)

לטיגון הרושטי אפשר להשתמש בחמאה מזוקקת, שאינה נשרפת. מכינים כמות  גדולה מהדרוש, משתמשים בכמות שצריך ושומרים את היתר במקרר:

ממיסים 400-300 גרם חמאה עם כף מים ומביאים לרתיחה.

מבשלים ברתיחה עדינה 15 דקות. במהלך הרתיחה נוצר למעלה קצף, שאותו מסירים כל הזמן בכף. מסירים מהאש ומניחים בצד כשעה, עד שמוצקי החלב שוקעים לתחתית הסיר. מעבירים את השומן לכלי אחר בעזרת מצקת.

אופן הכנה

מגררים את תפוחי האדמה על פומפייה גסה ומתבלים במלח ופלפל.

מחממים את החמאה (או השמן) במחבת טפלון בקוטר 28 ס"מ. מרפדים את המחבת בתפוחי האדמה המגוררים, מיישרים ומהדקים בעזרת מזלג. מכסים את המחבת ומטגנים שלוש-ארבע דקות על להבה בינונית, עד שצידה התחתון של הלביבה זהוב.

מניחים צלחת על המחבת והופכים עליה את הלביבה, כך שצידה הזהוב כלפי מעלה. מחזירים את הלביבה למחבת על צידה השני. שוב מכסים ומטגנים עד שהצד השני מזהיב. מעבירים לצלחת, חותכים למשולשים ומגישים מייד כמנה או תוספת.

 

 

 

מופיע בעלון:
תגובות לדף