דברים טובים


אוזן המן


אוזן המן הוא מאפה העשוי מבצק מתוק וממולא בפרג, שוקולד או במילוי אחר. הוא נפוץ במיוחד בקרב יהודים עקב המנהג לאוכלו בחג הפורים ולצרף אותו למשלוחי המנות לרגל החג, על שמו של המן הרשע.

מקורו של המאפה במרכז אירופה. הבצק מעוצב בצורת כיסנים, ומכאן שמו ביידיש "המן טאַש" ("כיס המן", נהגה: homen tash). את הכיסנים מקובל למלא בפרג,. בעבר היו גם אוזני המן ממולאים בשומשום. בגרמנית נקרא המאפה Mohntasche ("מוֹן-טאשֶה"), כלומר "כיס פרג", ומשערים שזה היה שמו המקורי גם ביידיש, שפתם של היהודים האשכנזים (מאָן טאַש, על-פי הכתיב ביידיש), . בעברית ניתן למאפה השם "אוזני המן", כיוון שצורת הכיסנים מזכירה צורת אוזן. הצורה באה מכך שאומרים שכשהמן נתלה, אז אוזניו התקפלו לצורת משולשים. הבצק המשמש להכנתם של אוזני המן הוא לרוב בצק פריך, אך קיימים גם אוזני המן מבצק עשיר יותר הנקרא בצק פרסבורגר, שהוא שילוב של בצק פריך ובצק שמרים. צורת המאפה היא משולש בעל שלוש קרנות, שאותו מקבלים כתוצאה מקריצת עיגולים (חלקים או משוננים) מן הבצק, זילוף המלית במרכז וצביטה בעזרת שלוש אצבעות אל עבר המרכז תוך הידוק הקצוות.

למרות שאנחנו דוגלים ודבקים במסורות בכלל ובמלית הפרג באזני המן בפרט , הרי שבשנים האחרונות מגוון המליות הוא גדול ושמרנית כמוני לא יכולה לעמוד בפרץ. אז אנחנו מביאים אפשרויות מלית שונות וכ"א כמובן יבחר את הטוב לו


אוזני המן מבצק שמרים פריך (פרסבורגר) עם מליות ייחודיות

חומרים לבצק

 4 כוסות קמח (560 גרם)

1/2 שקית או 1/2 קובית שמרית

1/2 שקית משפר לאפיה

כוס אבקת סוכר (100 גרם)

 200 גרם חמאה

 1 ביצה גודל L

 2/3 כוס חלב (160 מ"ל)

גרידה מחצי לימון

1/2 כפית מלח

  כף רום

 כפית תמצית וניל

אופן ההכנה

1. מערבבים בקערת מיקסר עם וו "גיטרה" את הקמח וחמאה חתוכה לקוביות עד לקבלת מירקם פירורים.

2. מוסיפים את השמרית (קובייה יש לפורר) ומערבבים עם וו לישה.

3. מוסיפים את המרכיבים הנוספים ולשים עוד 3 דקות במהירות בינונית, תוך הוספת החלב בהדרגה. מקבלים בצק מאוד רך וגמיש, אפילו קצת דביק.

4. מקמחים ומשהים מכוסה במקרר לפחות שעה (אפשר ללילה).

5. על משטח מקומח, מרדדים את הבצק לעובי של כ1/2 ס"מ ובעזרת ספל הפוך קורצים עיגולים.

6. במרכז כל עיגול מניחים כף גדושה מהמלית וסוגרים בצורת משולש את האוזני המן. מהדקים היטב.

7. מניחים את אוזני ההמן בתבנית על נייר אפיה. מדליקים את התנור לחום 170  מעלות ואופים כ-15 עד 20 דקות.

8. מצננים על רשת ומפזרים אבקת סוכר.

חומרים למלית תמרים, אגוזים וצימוקים:

400 גרם מלית תמרים

150 גרם אגוזי מלך שבורים גס

150 גרם צימוקים בהירים

¼ כוס מים פושרים (60 מ"ל) 

חומרים למלית אגוזי לוז:

200 גרם אגוזי לוז טחונים דק

 1 כוס סוכר (200 גרם)

 1 חבילת חמאה רכה (200 גרם)

 5 כפות קורנפלור

1 ביצה גודל L

אופן הכנת מלית אגוזי לוז:

1. מכניסים את החמאה הרכה והסוכר לקערת מערבל עם וו "גיטרה".

2. מערבבים ומוסיפים הביצה והקורנפלור ואת אגוזי הלוז הטחונים עד לקבלת תערובת אחידה.

חומרים למלית שוקולד ושקדים:

200 גר' שקדים טחונים דק

• 1 חבילה חמאה רכה (200 גרם)

 1 כוס סוכר (200 גרם)

 1 ביצה גודל L

 1 כוס קורנפלור (150 גרם)

 1 חבילת שוקולד מריר מומס (100 גרם)

 אופן הכנת מלית השוקולד:

1. מכניסים את החמאה הרכה והסוכר לקערת מערבל עם וו גיטרה.

2. מערבבים ומוסיפים הביצה והקורנפלור עד לקבלת מירקם אחיד.

3. מוסיפים את השקדים הטחונים ואת השוקולד המומס עד לקבלת תערובת אחידה.

חומרים למלית פרג:

3 כוסות פרג טחון (300 גרם)

1 כוס סוכר (200 גרם)

1 כף דבש

11/4 כוסות חלב (300 מ"ל)

  1/2 חבילה חמאה (50 גרם)

  גרידת מלימון

1 ביצה גודל L

4 כפות אגוזים קצוצים

2 כפות צימוקים בהירים

אופן הכנת מלית הפרג: 

1. מרתיחים יחד את החלב, סוכר,חמאה, גרידת לימון ודבש. מסירים מן האש.

2. מוסיפים את הפרג, האגוזים והצימוקים.

3. נותנים למלית להתקרר למשך 10 דקות ומוסיפים את הביצה                         

  


מופיע בעלון:
תגובות לדף