דברים טובים

על הספר של עפרה טנא "הבתים הלבנים ימלאו:"

 חיי יומיום בדירות תל אביב בתקופת המנדט / עפרי אילני

מתוך מדור ספרות ידיעות אחרונות 28/02/2014

...אחד הפרקים המעניינים בספר עוסק בהתהוות המטבח של המהגרים – אותו מטבח שיהפוך בהמשך לבסיס של המטבח הישראלי. באירופה, יהודים אשכנזים צרכו מעט ירקות – בעיקר ירקות מוחמצים או משומרים. הירקות שבהם שבהם השתמשו תושבי הארץ הערבים עוררו רתיעה אצל המהגרים האשכנזים. אפילו עגבניות נכנסו לתפריט במזרח אירופה רק בסביבות שנות ה-20, ובקרב היהודים היו מכונות בזלזול "תפוח של גויים". בתפריט הציוני, העגבניה נקלטה במהירות והפכה לפריט איקוני שאפילו הוקדשו לו שירים. חצילים, למשל, נקלטו רק בשלב מאוחר, כשלמדו להכין אותם כך שיראו כמו כבד קצוץ. החומוס נכנס לתפריט האשכנזי רק בשנות ה-50, דרך המסעדות המזרחיות. במשך הזמן נוצר מטבח המורכב מחומרים מקומיים, אבל מבוסס עדיין על המטבח המזרח אירופי, עם מרכיבים כמו לחם לבן, גבינה לבנה, מרק ירקות, לפתן ומעט תבלינים (בעיקר שמיר ופטרוזיליה)

ואיך אפשר בלי עגבניות? במשך מאות שנים סברו שהן רעילות, אבל מזה 200 שנה בערך ידוע שאלה שטויות במיץ עגבניות: לא זו בלבד שהן לא רעילות, אלא שהן מאוד בריאות. יש בהן ליקופן, המחזק את המערכת החיסונית, ויטמין B, ויטמין C וסיבים תזונתיים

. קשה לעמוד בפניהן  ולראיה אלפי מתכונים עם עגבניות חיות,  מיובשות, אפויות, צלויות,  מטוגנות רק תגידו!

הבאנו מתוך המבחר הענק שני מתכוני סלטים קצת אחרים. שווה לנסות.

סלט עגבניות עם בורגול, מוצרלה וזיתים שחורים

מרכיבים (6 מנות)

  • 1/2 כוס בורגול גס
  • 1 ק"ג עגבניות שרי בצבעים שונים
  • 15 עלי בזיליקום
  • 20 זיתים שחורים מגולענים (רצוי מזן קלמטה)
  • 200 גרם גבינת מוצרלה או פטה
  • 1 שן שום כתושה
  • פלפל ירוק חריף פרוס (לא חובה)
  • 5 כפות שמן זית
  • מלח
  • פלפל שחור 

אופן ההכנה

1.      משרים את הבורגול במים במשך כחצי שעה. מסננים וסוחטים היטב מנוזלים.

2.      חוצים את עגבניות השרי – חלק לאורך וחלק לרוחב (שלא יהיה אחיד, ככה זה יותר יפה – ואפשר גם להוסיף רבעי עגבנייה רגילה).

  1. מערבבים את כל מרכיבי הסלט, ומתבלים במלח ובפלפל שחור.

סלט עגבניות מצומקות

המרכיבים



12 עגבניות חצויות
מלח גס
3 גבעולי תימין ורוזמרין
1 חבילה כדורי בייבי מוצרלה בופאלו חצויים
10 זיתי קלמטה מגולענים וקצוצים גס
1 כף לימון כבוש קצוץ(אפשר להשרות פלחי לימון לכמה שעות בשמן ומעט מלח והרי לכם לימון כבוש)
עלים קצוצים גס מ-5 גבעולי בזיליקום
1 כף צלפים קטנים
אופן ההכנה
- מחממים תנור ל-120 מעלות.
- מניחים חצאי עגבניות בתבנית מרופדת בנייר אפייה. ממליחים, מפזרים תימין ורוזמרין ומניחים להן להתייבש 3 שעות. מצננים.
- מוסיפים לעגבניות החמות מוצרלה טרייה ואת שאר המרכיבים, מערבבים ומגישים מיד.
מעדיפים בשר? מחליפים את המוצרלה בקוביות חזה עוף מבושל או פסטרמה הודו.
סלט-ארוחה: מוסיפים פסטה מבושלת או קרעים של פיתה או לחם קלוי.

מופיע בעלון:
תגובות לדף