דף מספר 2149
16/1/2015
דף מספר 2149
רשימת המאמרים
לחצו כאן להצגת כל הכתבות ברצף
דף 2149

 

דף מספר 2149 כ"ה בטבת תשע"ה 16 בינואר 2015

אתר גבע www.kvgeva.org.il. הערות, כתבות, מכתבים, בקורת ומחמאות מהבית ומהפזורה אפשר לשלוח ל  e.mail שלנו: daf@kvgeva.org.il

עריכה והדפסה: נעה ידין  ועדנה לנדאו

עריכה באינטרנט: טל גולן  אייל אורן

חברתנו הוותיקה מאד-  יונה ברקאי ,80  שנה חברת מפלגת העבודה!!  מצביעה בחיוך לפריימריס .


צילום, צקי גפן

משולחן המזכירות - צלילה

משולחן המזכירות

 

א.    אסיפת חברי קב' גבע נערכה ביום ג' 13.1.2015.

באסיפה אושר תקציב 2015 של האחזקות. אסיפת חברי קב' גבע היא אסיפת הבעלים של תאגוד האחזקות.

יש להזכיר שהתקציב נידון לפרטי בהנהלות התאגידים,כל תאגיד ותחומו.

 אחר-כך נערך דיון כולל בוועד ההנהלה של האחזקות ומשם הועבר לאישור אסיפת גבע.

תוכנית מפורטת של תקציב הקהילה 2015 נידונה כעת במספר ישיבות במזכירות ותובא לדיון באסיפה.

שבת שלום, צלילה לקס

 

אך איפה, איפה הם הימים ההם...

הודעות לדף

 

מזל טוב

לאורית אקריש

הגננת בגנון רותם-ניצן

שעובדת  במערכת

הגיל הרך שנים רבות

לנישואי בנה הבכור עופר

מכל מערכת הגיל הרך

 

מזל טוב

לענת ואיתן לוין

לשרה וספיק

לניקה

לאורן (לוין)ועידו דקל

ולכל המשפחה

להולדת הנכדה-הנינה-הבת

הודעה

לנה  מספר ימים לא תנהל את פנקס ההזמנות של המועדון.

הזמנות למועדון אפשר לפנות לעדנה  במזכירות

להתראות לנה

*******************

 

חוג העמקים לשבוע שבין 18-23/1

מועדון זמר עם שרהל'ה שרון

יום א' 18/1 עין-חרוד-איחוד

 *

קפה תרבות – מושב ברק

יום ג' 20/1 , שעה, 20:30

שרה אנגל תספר על חייה

*

חוג יהדות

יום ד' , 21/1 גבע

דר' עירית אמינוף – רבי עקיבא – מציאות ודמיון

*

*********************

עקב מחלה תיעדר זהבה הפדיקוריסטית מהעבודה

לפרק זמן בלתי ידוע

הנושא בטיפול

*********

רן לוסטיג אחראי על שערי בטחון היקפי.

 אם יש  בעיות בפתיחת שערים, אפשר לפנות אל רן.

עקרונית  אנו מעוניינים שלא כל אורח או אדם הרוצה להיכנס לתוך גבע יוכל לפתוח  בעצמו את השערים. והנוהג הוא כרגיל, לפנות  אל המארח בגבע והוא יפתח את השער.  (כמובן  שלא מכוון לבני גבע שחיים בגבע ויש להם אפשרות כניסה )

למי שיש בעיה ומעוניין לתת לאנשים יכולת להיכנס לתוך גבע דרך הטלפון הנייד שלהם (כמו מורי "סקרנות" למשל)  יפנה  בנושא אל טל גולן.

בברכה, רן לוסטיג ,אחראי שערי בטחון הקיפי.

************************

פניה לציבור מועדת-בריאות  וו.קשישים

לאחרונה התעורר צורך באיש/אשת  קשר שיהיה שילווה חברים מבוגרים אשר חיים לבדם בביתם ושאין להם משפחה בגבע. מדובר בשעות הערב והלילה.

דרישת התפקיד:  אם החבר המבוגר מזמין רופא מחברת "שורש" יש לקבל את הרופא בכניסה לגבע, לפתוח שערים/מחסומים, ולנתב אותו לבית החבר/ה.

במידה ויש צורך בפינוי למיון, ללוות את המטופל/ת לבית-החולים עד להגעת

בן משפחה.

יש להיות בעל אחריות, סבלנות ומוטיבציה לעזור לחבר/ה.

מי שמוכן לקחת על עצמו את המשימה החשובה הזו מוזמן לפנות לנטע דנצינגר  או לאמירה ידין.

קיימת  אפשרות שהנושא יחשב לשעות עבודה.

תודה רבה ורק בריאות

אמירה ונטע

**********************

מהממונה על נושא מניעת הטרדה מינית

בזמן האחרון הגיעו מספר תלונות על הצצות לדירות בשעות הערב המאוחרות.

ידוע לנו במי המדובר. אם הנושא לא יפסק, תוגש תלונה למשטרה

אמירה ידין

ממונה לנושא מניעת הטרדות מיניות

הסכם חדש עפ חברת פרטנר (אורנג')

הסכם סלולרי חדש

לחברים שלום!

נחתם הסכם חדש בין גבע+בקרה לפרטנר.

בעקבות ההצטרפות של בקרה להסכם – קיבלנו שיפור משמעותי בתעריפי השימוש.

ישנם 2 מסלולים: 10 (משופר לעומת הקודם) ו-55 ₪ ללא הגבלה (המחירים לא כולל מע"מ).

·        מסלול 10 :  נוספו לחבילה עוד דקות שיחה והודעות (פנים ארגוני ומחוץ לארגון).

·        מסלול 55 :  הוא למעשה מסלול ללא הגבלה.

אחריות : המסלולים כוללים אחריות למכשירים וניתן לצרף מכשירים שניקנו מחוץ לפרטנר בתשלום חד פעמי. (ללא שינוי מההסכם הקודם).

התחייבות : ההתחייבות היא לשנתיים במקום שנה שעוד נותרה למסלול הישן.

ההתחייבות היא למספר בלבד. כלומר, מי שרוצה לצאת באמצע התקופה יכול להחזיר את המספר לגבע ולצאת ללא עלות.

עם כניסת ההסכם יועברו כל המנויים למסלול המתאים להם (עפ"י חודש אחרון).

לפני ההעברה ואחריה , תישלח הודעה למנויים שעוברים לגבי המסלול אליו הם מועברים.

מי שלא מעוניין , מתבקש להודיע בהודעת טקסט או בפתק בתא לטל גולן 054-6633850.

פירוט המסלולים :

תשלום חודשי קבוע

(כולל מע"מ)

מס' דקות שיחה לכל היעדים

מס' הודעות לכל היעדים

SMS/MMS

מס' דקות שיחה פנים ארגוני

מס' הודעות פנים ארגוני SMS

שירותים נוספים כלולים

תעריף לדקת שיחה מעבר לחבילה

תעריף להודעת SMS/MMS  מעבר לחבילה

שיחות לחו"ל

10 (11.80)

50

50

500

100

חבילת גלישה 100MB

אורנג' 2

0.18

0.15

 

55 (64.9)

15,000

15,000

 

 

חבילת גלישה 5 GB

FUNTONE

ORANGE 2

 

 

 

שיחות לחו"ל – שיחות לטלפון קוי

 

 

·        תוספות גלישה : ניתן להוסיף לחבילות תוספת נפח גלישה לפי הקריטריונים הנ"ל:

שם התוכנית

250MB

500 MB

1 GB

2 GB

5 GB

10 GB

10

10

17

31

41

47

49

55

 

 

 

 

 

10


 

טיול הגיל השלישי לחצר מרחביה

 

ביקור בחצר הגדולה במרחביה ובסליק ההסטורי.

ביום חמישי 29.1.2015 נבקר  בחצר הגדולה בקבוץ מרחביה – סיור חוויתי

באתר ההיסטורי של ראשית ההתיישבות בעמק יזרעאל.

בסיור נשלב ביקור בסליק הסודי ,אשר נבנה בבית הילדים של הקבוץ.

הסליק שוחזר ונפתח לצבור לאחרונה.

היציאה בשעה 8:45

חזרה  משוערת בשעה 12:00


החצר הגדולה במרחביה

מרכז המבקרים "החצר הגדולה במרחביה" הינו אתר היסטורי בעל עבר מרתק שלל סיפורים קשורים למקום:

*סיפור הקואופרציה של פרופ' אופנהיימר.

*סיפור ביקורו של הרב קוק, ביקור שהשפיע רבות על הגותו הדתית-לאומית.

*סיפור גאולת הקרקע ע"י יהושע חנקין וראשית ההתיישבות העברית בעמק יזרעאל,

ושלל סיפורים מרתקים.

שוש ,דובי,יונה

מהנעשה בבקרה - יפתח רונן


ינואר 2015

ברצוני להביא לידיעת החברים דיווח כללי על הנעשה בבקרה.

לפני ימים מספר, הסתיימו 12 חודשים מלאים של פעילות בשנת 2014, בידינו נתוני מכירות ל 12 חודשים ונתוני פעילות כוללת ל 11 חודשים.

הנתונים המצטברים מצביעים על התאוששות במכירות בחודשים האחרונים של שנת 2014, כך שסיימנו את השנה בהיקף מכירות גדול מעט מהתחזית אותה חזינו באמצע השנה. מכירות אלו, נמוכות עדיין מתקציב 2014 בכ 5%, אך בהחלט מובילות אותנו לתוך 2015 בתחושה חיובית.

מועצת המנהלים של בקרה, דנה בשבוע לפני האחרון בדצמבר 2014 ואישרה את תקציב בקרה לשנת 2015.

התקציב לשנת 2015 כולל מספר יעדים עיקריים:

א.     הגדלה משמעותית של המכירות בהתבסס על השנויים בהיערכותנו בשוק המקומי והרחבת פעילותנו בשווקי חו"ל, בדגש על פעילות חברת הבת בארצות הברית, לאחר רכישת השליטה המלאה בה.

ב.     שימור הפרמטרים התפעוליים הקיימים ( מבחינת יעילות ) ושיפורם בהיבטי איכות ועיתוי אספקות, גם תוך גידול הפעילות. כך נוכל לנצל את המכירות הנוספות, לשיפור רווחיות.

ג.      האצת הפיתוח והוספת מוצרים חדשים לסל מוצרי בקרה.

ד.     היערכות פיזית חדשה בהתבסס על הרחבת שטח המפעל על ידי שיפוץ מבנה שקדיה והעברת מחלקת מתקנים ( פרופילים ) אליו:

ההנהלות השונות בבקרה ובגבע, אישרו לנו לבצע שיפוץ כולל של מבנה שקדיה לשעבר ולצרפו למכלול המבנים המשרתים את בקרה, מטרות המהלך :

1.   הרחבת שטח המפעל תוך שימוש בנכס קיים של גבע אשר אינו מנוצל כלל כיום, מחלקת הפרופילים שתעבור לשטח החדש הנה מחלקה הדורשת נפח ושטח רב כולל פעילויות שכיום אין להן מקום במבנה הקיים ( חיתוך של חומרים נלווים – עץ פרספקס וכיו"ב לשימוש במתקנים הנבנים שם ) במבנה שקדיה תהיה תוספת של 15% בקירוב לשטח המחלקה, ויכולת פעילות משופרת.

2.   פינוי המחסנים הישנים והעברת המלאי היקר המאוחסן בהם, למחסן משופר, נגיש, נשלט היטב ויעיל – במחסן המשמש כיום את מחלקת הפרופילים.

3.   ניצול השטח שיתווסף לטובת ארגון מחדש של מחלקות ההרכבה בצורה מיטבית לייעול ושיפור הפעילות בהן.

דברים טובים בבקרה...

ביולי השנה,  עדכנו את חישוב עלות עבודת החברים בבקרה והתאמנו אותה לעלות אלטרנטיבית, בחציון השני העברנו לגבע   בגין עבודת חברי גבע בבקרה, סכום גדול ב29%בממוצע חודשי, מול ממוצע החציון הראשון של  2014 .

כמו כן, בחודשים האחרונים אנו ממשיכים להיות במאזן הגירה חיובי : יותר חברים חברות ובנים מצטרפים לבקרה – מול אלו היוצאים.

משך כל חודשי הסתיו והחורף נערי השכבה מבצעים גיוסים לסיוע בחלק ממחלקות ההרכבה – הנערים והנערות מגיעים מדי יום כמעט, יושבים שכם אל שכם עם עובדי בקרה הקבועים והפכו להיות מרכיב קבוע ואהוב, במאמץ הייצור הכולל. לפני שבועיים הוצאנו את כל הנערים והנערות  לארוחת בורגרים בעפולה, שם ציינו את תרומתם לייצור בחודשים האחרונים של השנה.

תודה לצוות המלווה כולל את רז ברוד, גיל ארצי, בועז ענבר ישי מרץ' ומוחמד סאלח.

לסיכום : שנת 2015 שאך התחילה, מהווה מבחינתי שנת מבחן ומפנה : מבחן לאפקטיביות של הצעדים שנקטנו ויכולתנו לממש דרכם את הפוטנציאל הטמון ביכולות בקרה גבע.

שנה זו מהווה שנה ראשונה של תכנית אסטרטגית אשר אמורה להביא את בקרה תוך חמש שנים להיות: חברה צומחת , רווחית יותר, מגוונת יותר ומבוססת על מספר שווקים בחו"ל, בנוסף על הבסיס האיתן בשוק המקומי.

הצלחתנו להרחיב את מחזור המכירות  על פי התכנון כבר השנה,תיתן לנו את עמדת הזינוק למימוש התכנית הרב שנתית כנ"ל.

יפתח רונן.

הארות שוליים - רחלי וייס

הארות שוליים

*- ישיבות מזכירות או אסיפות המתקיימות בבוקר או בצהרים אינן מאפשרות לעובדי חוץ לקחת חלק בהם.

* - היווסדות התאגידים בשנה זו אינה סיבה להימנעות מהשוואה לשנים קודמות. גם בשנים קודמות היו הוצאות, הכנסות והשקעות. חוסר ההשוואה מפריעה לנו ללמוד על מגמות: שיפור או החמרה. רק מתוך הרצף ניתן לאמוד מה קורה באמת. גם ההצגה של הצפי בלבד לשנת 2015 בדף השבועי בלי סיכום של  שנת 2014 והמגמות שהסתמנו בה- מקשה על החברים לראות את התמונה.

*- הקהילה נדרשת כתמיד לצמצום בהוצאותיה ובצדק.החינוך, הבריאות וכ'ו נדרשים לעבור בדק בית. האם אין עודף בתקני העבודה, האם לא ניתן לצמצם כוח עבודה שכיר? מה עם ההוצאות הנלוות, ניתן לצמצם, לייעל? אותם צעדים נדרשים בתאגידים השונים. האם גם שם נבדקים תקנים של עבודה? האם גם שם יש חתירה לצמצום כוח אדם שכיר ? האם כל ההוצאות הנלוות כגון רכבים, וכ'ו נבדקות גם שם? – רצוי שאנו כחברה נקבל מידע על זה. יש לזה חשיבות כלכלית וציבורית. המסר, כולנו שותפים להתייעלות ולצמצומים.

*- החיפוש מראש וההכנה לכניסה לתפקיד של אנשי ציבור מרכזיים הוא מבורך. האם מש"א מחפשת באופן אקטיבי מתוך חברי גבע מועמדים לתפקידים מרכזיים  שהיום עושים אותם שכירים בעלות לא מבוטלת?  היום ישנה הזדמנות לחנוך מקרב חברי גבע אנשים צעירים עם יכולות לתפקידים החשובים של ניהול קהילה, ניהול משאבי אנוש ועוד. העבודה לצד אנשי המקצוע שעובדים היום יכולה להכין את העתודה הניהולית שלנו. אם זה נעשה, נרצה להיות מיודעים על כך.                                                

רחלי וייס

דברים טובים

 

לא פעם נתקלתי במרק הזה וכל פעם ויתרתי על ההתעסקות איתו. אלא שלפני זמן לא רב ספרה לי חברה שניסתה אותו והמליצה בכל פה והריהו לפניכם

המרק נקרא פפה פומודורו, ובעונה הזאת של השנה הוא מככב במסעדות ובמטבחים הביתיים בטוסקנה במקור הוא מנה "ענייה" של הכפריים, הומצאה כדי למצוא פתרון ללחם היבש מאתמול (או אפילו משלשום),

פפה פומודורו

 

מרכיבים

3 כפות שמן זית 

/1 בצל סגול קצוץ דק

1 סלרי גבעולים קצוצים דק

3 שיני שום קצוצות דק

2 גזרים חתוכים לקוביות

8 עגבניות מרוסקות

1כף מלח

1כפית פלפל שחור

1 כף אבקת מרק עוף

1 כוס יין לבן

2 כוסות מים

6 פרוסות לחם שחור (ישן)

צרור עלי בזיליקום חתוכים גס

אופן ההכנה:

1. מחממים סיר גדול מעל להבה בינונית ומוסיפים אליו שמן זית, בצל, סלרי, שום וגזר. מטגנים את הכל ביחד במשך שלוש דקות.

2. מוסיפים עגבניות, מלח, פלפל ואבקת מרק עוף, ומביאים את הסיר לרתיחה.

3. מוסיפים יין לבן ומבשלים חמש דקות. מוסיפים מים ומביאים לרתיחה, מקטינים ללהבה נמוכה ומבשלים שלושים דקות.

4. לאחר שלושים דקות המרק מוכן; בשלב זה מוסיפים את קרעי הלחם והבזיליקום.

5. מערבבים היטב, מעבירים לצלחת הגשה, מפזרים מעל פרמז'ן ושמן זית,מגישים מיד.

6. ניתן לשמור את המרק במקרר רק בשלב שלפני הכנסת הלחם (כאשר הלחם והבזיליקום בתוך המרק - חייבים להגיש מיד). המרק יישמר היטב עד יומיים (בכלי אטום), ויש לחמם אותו לפני ההגשה

 

זווית ראיה - נחמן רז

הבחירוֹת המקדימוֹת ותנועת העבודה

אתמול התקיימוּ הבחירות המקדימות (פריימריס) במפלגת העבודה.

ישנה תחושת רווחה מסוימת בקרב חברים והיא נובעת, כנראה, מן העובדה שבחירות אלה עברוּ בשקט,יחסי . התרגלנוּ כבר שנים לא מעטוֹת כי כל מערכת-בחירות, הן פנימיות בקרב אחת המפלגות, או בין המפלגוֹת עצמן, כרוכה בכל מיני מעשים קשים מצד המשתתפים המתחרים או מצד יריבים פוליטיים, בתוֹך המפלגוֹת עצמן או בין המפלגות לבין יריבותיהן. הורגלנוּ לצערנוּ, כי תמיד ישנן התערבויות של בתי-משפט כלפי חלק מהמשתתפים ולא פעם גם מסתיים הדבר במשפטים ובהטלת עונשים כספיים לרגל זיופים ושאר מעשים קשים שהופכים את רצון המצביעים לאפס. ורבים נמנעים מלהצביע.  תופעות אלה גרמוּ לירידה קשה בהתייחסות הציבור לבחירות עצמן שהפכוּ לתופעה של רמאוּת מאורגנת, כמו כן השאירו משקעי איבה בין חלק מהנאבקים וזה משפיע לרעה על כל המערכת הפוליטית והציבורית. "כולם מושחתים"!! יתר על כן מתרחש ערעור מתמיד ומתמשך על עצם השיטה הדמוֹקרטית של בחירות. אנשים פשוט בזים לכל הטקס הזה, גובר אי-האימון בפוליטיקאים ופורשים הצידה.

ומה אז? צומחים ועולים הגרועים שבכולם ומנהלים שלטון קלוֹקל.

לא כן הפעם. אפילו מצד מפלגות יריבות, כמעט ולא נשמעו דברי ביקורת על תקינות הבחירות. כמובן חלק ציפו לכל מיני שיבושים כמעט לא קרו.

ועתה, נחיה ונראה. מה יהיה תוצאות הבחירות במפלגות האחרות ומה יהיו פניה של המדינה אחריהן.

נקוה שהשלב הראשון הזה – יהיה סימן לעתיד: ליזמויות, להגינות, ולהעזה! חברתית ומדינית!

ולדני פלג המסור והמתמיד המשך לפעול כך


חברינו בתקשורת - תערוכת צילומים של שי אלוני
מתוך מוסף סוף השבוע של "הארץ". 9.1.15


מן התקשורת

מן התקשורת

בעקבות התכנית "אורלי וגיא חוזרים עם תשובה" בערוץ 10


הסכנות הטמונות בצריכת חלב 

בעצם, המלה "תחקיר" קצת גדולה על מה שעשו וילנאי ומרוז כדי לברר אם החלב שאנחנו שותים אכן מסוכן. בסך-הכל רואיינו כמה מומחים (כמה מהם מומחים בעיני עצמם ותו לא), שטענו כי צריכת חלב מסוכנת לבריאות, או שהיא אינה מועילה, והיו גם כמה וכמה בני-סמכא שטענו כי החלב הוא דווקא מוצר מזין ובריא. מה כאן אמת ומה כאן בדיה? .

רבות מטענותיהם של וילנאי ומרוז הועלו נגד מועצת-החלב, הגוף האחראי על עידוד צריכת החלב, שיצא בשנים האחרונות בקמפיין פרסומי רחב היקף שנועד לשכנע את הציבור כי ראוי לצרוך לפחות שלושה מוצרי חלב מדי יום. בהקשר זה ראוי לציין כי התהיות שהעלו וילנאי ומרוז היו מוצדקות: אין שום סיבה טובה להתעקש דווקא על צריכת שלושה מוצרי חלב ביום, ואין שום ראיה מדעית המצביעה על כך שצריכת שני מוצרי חלב – או מוצר אחר – אינה מספקת. הקונסנזוס המדעי הוא כי צריכת חלב ומוצריו מועילה לבריאות, אבל לא נקבע בשום מקום סמכותי כמה מוצרי חלב יש לצרוך. אין ספק שבעניין זה פועלים אכן גורמים אינטרסנטיים שיש לחשוף את מניעיהם. דבר זה גם נאמר על-ידי פרופ' איתמר גרוטו, ראש שירותי בריאות הציבור במשרד הבריאות, שרואיין על-ידי וילנאי ומרוז בתוכניתם.

ואולם, בעוד שהניסיון של וילנאי ומרוז לחשוף בכלים עיתונאיים את המניפולציות של גוף ספק-ממשלתי ספק-מסחרי כמו מועצת-החלב הוא ראוי וחיובי, הרי שאין לו דבר עם נושאו המוצהר של התחקיר, דהיינו, בדיקה של הטענה כי צריכת חלב גורמת נזק בריאותי. בחזית הזאת, כאמור, הצמד לא סיפק עובדות של ממש. למעשה, החלק ה"תחקירי" בתוכנית היה בדיקת מעבדה שהוזמנה על-ידי התוכנית כדי לקבוע את כמות ההורמון מסוג פרוגרסטרון (הורמון מין נשי) הנמצאת בחלב שאנחנו שותים. ה"ממצא" שהוצג בתוכנית הוא שיש "כמות עצומה  נשיים בחלב במוצרים שמשווקות הפירמות הגדולות בישראל – כמות גדולה פי עשרה מהכמות שנמצאה על-ידי מועצת-החלב. בבדיקות שנערכו עבורה לפני יותר מעשור

האומנם מדובר ב"כמות עצומה"? מהי בעצם "כמות עצומה" ככל שמדובר בחומר מסוג זה? מהי הכמות של פרוגסטרון שניתן לצרוך בלי שייגרם נזק, ומהי הכמות שצריכתה תגרום נזקים בריאותיים? אלו הן שאלות שראוי היה שווילנאי ומרוז יעלו – ואף ישיבו עליהן – אלא שהם אינם עושים זאת, והצופים שביקשו תשובות לשאלות המצוינות הללו נותרו נטולי מענה. תוצאות הבדיקה העדכנית, שנערכה להזמנת התוכנית, היו שיש "30 ננו-מול פרוגסטרון בליטר חלב". זה הרבה? זה מעט? וילנאי ומרוז החליטו, כאמור, שמדובר ב"כמות עצומה", אבל כדי להצדיק את הטענה הזאת היה כדאי לפחות להסביר לצופים מהו "ננו-מול" או משהו מעין זה. אלא שכימיה היא עניין מסובך, ולווילנאי ומרוז אצה הדרך.

"בין המרואיינים שהופיעו בתוכנית היה ד"ר שמוליק פרידמן, מנהל תחום וטרינריה ואיכות החלב במועצת-החלב. ד"ר פרידמן טען (ובצדק) כי דווקא לא מדובר בכמות גדולה של פרוגסטרון, משום שרוב הפרוגסטרון המגיע לקיבה (כ-90%) נהרס בה, ואינו מגיע כלל למחזור הדם. במלים אחרות: אחוז הפרוגסטרון אינו גבוה כל-כך בסופו של דבר. על כך השיבה וילנאי כי "נמצא אחוז נורא-נורא גבוה של פרוגסטרון בחלב", וכן כי מדובר ב"כמות גדולה על-פי כל קנה-מידה". הדוקטור הטוב, שעיין בדו"ח המעבדה, אמר שהוא "לא מכיר את קנה-המידה הזה". דבריו לוו במוזיקה בעלת גוון קומי, כאילו כדי לומר, "תראו את הטמבל הזה, המתהדר בתואר דוקטור, שאינו יודע אפילו כיצד לקרוא דו"ח מעבדה פשוט.".

בנקודה זו של התוכנית נחשפתה בורותם של וילנאי ומרוז במלוא תפארתה. מתברר שצמד העיתונאים אינו יודע בעצם מהו קנה-המידה – וליתר דיוק: יחידת המדידה – שבה נערכה בדיקת המעבדה שברשותם, ולאי-ידיעה זו היו תוצאות טרגי-קומיות משמעותיות.

כאמור, השניים ציינו כי יש כאן "כמות גדולה פי עשרה מהכמות שנמצאה על-ידי מועצת-החלב בבדיקות שנערכו עבורה לפני יותר מעשור". הבעיה היא שהנתונים העדכניים והנתונים הישנים אינם מתייחסים לאותה יחידת מדידה. במקרה אחד מדובר ב"ננו-מול", ובמקרה שני ב"ננו-גרם לליטר". לכן לא ניתן להשוות בין תוצאות הבדיקות ללא ביצוע המרה של יחידות המדידה.

תום שדה, גולש חד עין וחריף מחשבה, הבחין בטעות ואף טרח והשווה בין הנתונים לאחר המרה של יחידות המדידה. לפי חישוביו, אין כאן כמות גדולה פי עשרה, אלא לכל היותר כמות הגדולה פי שלושה (בהשוואה לכמות הפרוגסטרון שנמצאה בחלב לפני כעשור). ראוי להדגיש כי שדה הבחין במכשלה זו בעוד שאף אחד ממרואייניהם של אורלי וגיא לא הצליח בכך.

 שדה הציג את ממצאיו באופן גרפי מאיר עיניים, ואף הפנה את קוראיו למחשבון המרה אינטרנטי שבעזרתו יוכלו לחזור על החישוב בכוחות עצמם. לסיכום דבריו כתב שדה כי "כרגיל, כשמדובר במדע, התקשורת לא יודעת על מה היא מדברת וה'תחקירים' שלה הם לא פחות ממביכים. אורלי וגיא: אולי בפעם הבאה תתייעצו, לא יודע, עם מישהו שיש לו מושג לעשות גוגל של חצי דקה? סחבק מתנדב. אפילו לא צריך תואר מפוצץ או השכלה רחבה, אלא רק שמץ של שכל ישר וחוסר משוא פנים". דומה כי לא ניתן היה לומר את הדברים באופן נאה מזה.

אם תוצאות בדיקות המעבדה של וילנאי ומרוז לא היו חד-משמעיות כפי שנטען, אולי הובאה בתוכנית ראיה נוספת שעל-פיה ניתן לעמוד על היקף הנזקים הטמונים בחלב? ובכן, לא ולא. בתוכנית נרמז כי צריכת מוצרי חלב קשורה להקדמת גיל הווסת בקרב נערות, אבל לא ניתנה לכך שום הוכחה; היה גם מי שטען כי חלב גורם לכל מיני הסרטן ויתר המחלות הידועים לאדם – אבל זוהי טענה משוללת יסוד הנתמכת אך ורק על-ידי טיפוסים סהרוריים ולא על-ידי מומחים של ממש.

בסופו של דבר וילנאי ומרוז נמנעו מלהביא טענות מוצקות ומוצדקות, והסתפקו, כרגיל בסוג זה של עיתונות רשלנית, בהצגת שאלה (שתשובה עליה לא ניתנה): "מדוע", הם שואלים, "מדוע הוויכוח הגדול שחל בנושא אינו זוכה לקבל ביטוי בגופים הממשלתיים [...] או במסגרת הפרסומים של מועצת-החלב?". זוהי שוב אותה שאלה רטורית דמגוגית עבשה, המוצגת מתוך גלגול עיניים צדקני, ותוך רמיזה שיש מידע המוסתר מעיניו של הציבור התמים.

מדובר בז'אנר מוכר היטב של עיתונות עצלנית, שאינה עוסקת בתחקירים, אלא בגיבוב של האשמות נטולות בסיס מדעי, המוצגות כשאלות תם: מדוע מסתירים מהציבור את הוויכוח המדעי על הירקות המהונדסים גנטית? מדוע מסתירים מהציבור את הוויכוח המדעי בנוגע לנזקי הקרינה הסלולרית? מדוע מסתירים מהציבור את הוויכוח המדעי על ההתחממות הגלובלית? ומדוע מסתירים מהציבור את הוויכוח המדעי על נזקיהם של חיסונים? ובכן, איש אינו מסתיר מהציבור את הוויכוחים הללו, כי ויכוחים כאלה אינם מתקיימים. בכל הנושאים הללו יש קונסנזוס מדעי מוצק וברור. מי שרוצה לתקוף את הקונסנזוס הזה, מוזמן בהחלט, ותבוא עליו הברכה. אבל לשם כך יש לערוך מחקרים (לא רק "תחקירים") ולהביא ראיות אמיתיות. וכן, צריך גם להבין משהו במדע.

ד"ר יקי מנשנפרוינד מלמד פילוסופיה, מדע ותרבות באוניברסיטה הפתוחה


הנאשמות

קיבלנו במייל

 

מה מקור הביטוי "קור כלבים"?

מקור הביטוי ברוסית לציון של מזג אוויר חורפי בלתי נסבל: sobachiy holod  . באוצר הלשון היידיש של סטוצ´קוב אפשר למצוא את הביטוי "אן עברה א הונט ארויס צוטרייבן"- פשע לגרש כלב החוצה. בקטע מיומנה   של גליקל האמל שפורסם בהארץ לאחרונה נכתב כי "מזג האויר בלילה היה כזה שגם כלב אסור לגרש מן הבית". "ליל שלושת הכלבים" הוא ביטוי אסקימוסי, ופירושו לילה קר במיוחד, שבו מכניסים שלושה כלבים לאיגלו לחימום.

מה מקור הביטוי "רואים שש שש"?

הביטוי האנגלי   vision 20:20 לקוח מתוך מבחן הראייה של סנלן, ומייצג ראייה מושלמת למרחק 20 רגל. 20 רגל הם כשישה מטרים, וכך נולד הביטוי העברי "רואים שש שש". באנגלית מצוי גם הביטוי Hindsight 20:20, ראייה מושלמת לאחור, שפירושו חוכמה לאחר מעשה.

מה מקור ומשמעות הביטוי "חייל של שוקולד"?

"חייל של שוקולד" הוא חייל רך שאינו מסוגל להילחם. הביטוי נולד באנגלית בעקבות ממתק שוקולד דמוי חייל, שנצרך גם בישראל. הוא מופיע בהקשרים של מלחמת העולם הראשונה, והיה שם למחזמר על פי מחזה של ג´ורג´ ברנרד שואו. זה גם שם שיר של "החלונות הגבוהים" בעקבות חנוך לוין.

מה מקור צמד המילים המשונות "אחול מניוקי", כמו גם "אחול בלועה", "אחו-שילינג" ועוד?

המקור ערבי: "אחו" פירושו "אח" פלוס תנועת יחס (אוּ) המייצגת סמיכות. האות ל´ היא נציגתה של "אל", ה´ הידיעה הערבית. "אחול בלטה": "אחי הבלטה". התוספות כיד הדמיון הישראלי, וביניהן גם "אחול בננה" (הגששים); כאשר התוספת מתחילה בש´ תיפול הל´, כמו בערבית, וכאן מצטרפות לחבורת האחים גם אחושלוקי, אחושרמוטה, אחושקשוקה ואחושילינג

מה מקור הביטוי  "הטיפה המרה" למשקאות חריפים?

המקור הישיר הוא הביטוי היידישאי "דער ביטערן טראפן", מילולית: הטיפה המרה, שפירושו יין שרוף. המילה הפולנית  "gorzalka"   שפירושה מרירה היא אחד משמות הוודקה. המילה הרוסית "גורקיי", שפירושה מר, היא אחד מהכינויים לוודקה.

באנגלית קרוי סוג של משקאות חריפים  "bitters"  .

מהו המקור לתיבה הלשונית "מקצועות חופשיים", ואילו מקצועות חוסים תחת תיבה לשונית זו?

הביטוי קיים בשימוש רחב בצרפתית: profession liberale , במשמעות הנהוגה בעברית. המקצועות החוסים תחת הביטוי משתנים על פי הנסיבות, אך בדרך כלל אלה מקצועות הדורשים הכשרה אקדמית רחבה.

מהו מקור הביטוי "אחז את השור בקרניו"?

הביטוי מצוי בשפות רבות, כגון יידיש, גרמנית, צרפתית ואנגלית, אבל המקור הוא בספרדית: tomar el toro por las astas  . הביטוי נולד ממלחמות השוורים, שבהן אוחזים את השור המתנפל בקרניו כדי לבלום את ההסתערות.

מהיכן בא הביטוי "טלית שכולה תכלת"?

במסכת סנהדרין מסופר על משה רבנו שציווה לשים ציצית בטלית, ואחד מפתיליה צריך להיות צבוע בתכלת. קורח שאל בדרך הקנטה אם טלית שכולה תכלת פטורה מציצית. כשמשה השיב בשלילה שאל קורח איך ייתכן שארבעה חוטים דקים צבועים תכלת עונים לדרישה, ואילו "טלית שכולה תכלת" אינה מקובלת. בעברית החדשה התקבלה על דרך הדימוי דווקא עמדת קורח: "טלית שכולה תכלת" היא דבר מושלם, במקרה זה אדם מושלם בהתנהגותו, והיא משמשת בעיקר במשפטי שלילה עם נימה אירונית.

מהיכן בא המונח "קפה הפוך"?

הביטוי מוכר בהולנדית: קפה עם חלב מוקצף חם נקרא     Koffie verkeerd , קפה הפוך, או מהופך. על קפה עטרה משנות החמישים מספרים שהמלצריות היו מביאות רק קפה שחור. אם היית חושק בקפה עם חלב היית מבקש "קפה עם הפוך". הן היו מגישות כוסית נחושת קטנה עם חלב הולנדי מרוכז, והופכות אותה אל הקפה.

מהיכן בא הביטוי "יצא בשן ועין"?

"בשן ועין" נולד מההלכה המקראית (שמות כה) לפיה אדם הגורם לעקירת עין או שן של עבדו יוציא אותו לחופשי תמורת השן והעין. בתלמוד נקבע בהקשר זה הצירוף "בשן ועין", אבל רק בעברית החדשה התרחב הביטוי לתיאור מי שנחלץ ממצב קשה כשהוא חבול ופצוע.  

מהיכן נובע הביטוי "בעלי דם כחול"?

המקור הוא הביטוי הספרדי sangre azul .

בני המשפחות הוותיקות בספרד רצו להבדיל בינם לבין המוּרים שהשתלטו על קסטיליה, והצביעו על כך שוורידיהם כחולים יותר. הסיבה לצבע הכחול הבולט היתה שהם היו חיוורים מן המורים, אבל הביטוי, שהגיע לאנגלית במאה ה-19 והתגלגל לשפות נוספות, נשאר סמל לאריסטוקרטיה.

מהו מקור המילה "פנכה", ומהו "מלחך פנכה"?

פנכה, קערה קטנה, היא מילה תלמודית ארמית (פינכא) שמקורה יווני, ובעברית החדשה קיבלה צורה עברית. "מלחך פנכה" נולד מן הביטוי התלמודי הארמי "מלחך פינכי". במסכת פסחים   מדובר על תלמידי חכמים שאינם לומדים ברצינות: "בר מחים תנורי" מתחמם על התנור, "בר מרקיד בי כובי" מתנהג כליצן, "בר מלחיך פינכי" אוכל יותר מדי, ובאופן מילולי, מלקק צלחות, ו"בר מך רבע" נרדם   במקומות ציבוריים. בעברית החדשה התגלגל הביטוי ל כינוי לאדם חנפן וחסר כבוד עצמי, כאילו הוא מלקק את מה שהשאיר אדונו בצלחת. הוא מזכיר ביטוי מישעיהו, "ועפר רגליו ילחכו", כשהכוונה גם כאן למי   שמלקק את עפר הרגליים של אדם אחר כביטוי לחנופה והשפלה עצמית. הביטוי מזכיר את "ללקק" שפירושו להתחנף, וכן את הביטוי האמריקני licks ones boots , וכמובן את "מלקק תחת", שמקורו ביידיש (טוכעס לייקר).

מה מקור הביטוי "עמד בפני שוקת שבורה"?

המקור הוא באגדה "הדייג ודג הזהב" המופיעה בסיפורי האחים גרים, אודות הדייג ואשתו שחיו בשוקת שבורה,   ולאחר שביקשו בקשות רבות מדי מן הדג חזרו אל השוקת השבורה. החוקר המנוח אברהם שטאל כותב כי באגדה המקורית אין הדייג ואשתו גרים בשוקת אלא דווקא בסיר לילה. השוקת התגלגלה ככל הנראה מגירסה של פושקין לאגדה, וזו תורגמה על ידי חנניה רייכמן. הנוסח של רייכמן מסתיים במילים: "זקנתו יושבת חרש / לפני שוקת מסודקת".

מה מקור הביטוי "רואה חשבון"?

"רואה חשבון" הוא ביטוי בעל ותק רב, ומופיע בכתובים כבר בסוף המאה ה-18 כתפקיד בקהילה היהודית וכמקצוע. מקורו בביטוי המוקדם יותר "לראות חשבון", כלומר, להציג את המצב הכספי.   אצל הרשב"ץ מהמאה ה-14-15 נכתב: "אם היה משא ומתן של סחורה ביניהם, היה אפשר שאם נתפשרו שלא יראה חשבון".

מה מקורו של הפתגם "אם ההר לא יבוא אל מוחמד, יבוא מוחמד אל ההר"?

הביטוי קיים באנגלית ובצרפתית, ובגירסה דומה גם בגרמנית. על פי האגדה נתבקש מוחמד להראות את כוחו בצוותו על הר צפה, גבעה ליד העיר הקדושה מכה, לבוא אליו. משלא נענה ההר לציוויו, אמר את הדברים האלה . ככל הנראה אין מדובר בסיפור מוסלמי, מה גם שהנביא מוחמד אינו נתפס כעושה ניסים. דוברי העברית נוטים להפוך את הביטוי: "אם מוחמד לא יבוא אל ההר, יבוא ההר אל מוחמד".

מה מקור הביטוי "עקרת בית"?

אני יודעת שאזכור הראשון לכך הוא בתהילים קיג ט´, אך לא הבנתי כיצד התגלגלה המלה ´עקרה´ עם כל המשמעויות הטעונות שלה לביטוי כה שגור היכול לחול על כל אישה בלי קשר לפריונה?

רוב הפרשנים סבורים שהכוונה אכן לאשה עקרה. ואולם יש מדרש על רחל אמנו, שהתברכה כידוע בבנים, הקובע שהכוונה שהאשה היא "עיקר הבית", ונראה שמדרש זה סלל את הדרך למשמעות המקובלת היום.

 

דברים טובים

 

כל מעייני כרגע, בשיטוטי הרשת שלי, הם למצוא את המרק ה"מפנק" (כלשון ימינו אלה),  המחמם, המנחם ושלא נשכח גם הטעים וקל ההכנה, בימי הקור שאנחנו שרויים בהם עכשיו. וכן, שיהיה קצת אחר ממרק העוף-שעועית-מינסטרונה- בטטה עגבניות וכד. יש המון מתכונים ואפשר ללכת לאיבוד, כי מרוב עצים לא רואים את היער כמאמר חז"ל(?).

 ולפתע, באחד מהבקרים הקררררים נתקלו עיני  במשהו באמת אחר. החלטתי לנסות את המתכון והריהו לפניכם.

מרק גבינה חם בולגרי


חומרים:

100 גרם חמאה

1 בצל קצוץ

2 כפות קמח

2 ליטר מים

1/4 כוס ציר עוף

2 ביצים

250 מ"ל יוגורט (אפשר חלב במקום היוגורט)

250 גרם גבינה בולגרית

מלח ופלפל שחור, טחון טרי

עלים מ-3 ענפי נענע

3 כפות פטרוזיליה קצוצה

1 שן שום קצוצה גס

 אגוז מוסקט

להגשה:

עשבי תיבול קצוצים, פפריקה פלפל שחור גרוס  ושמן זית 

אופן ההכנה:

1. בסיר ממיסים את החמאה מעל להבה נמוכה ומטגנים את הבצל, עד שהוא נעשה שקוף.

2. מוסיפים קמח ומערבבים עד שמתקבלת רביכה. מקפידים לא להגיע לגוון זהוב. מוסיפים את המים והציר, ומביאים לרתיחה.

3. בקערה מערבבים ביצים, יוגורט,שום וגבינה. יוצקים לתוך המרק הרותח, מתבלים ומערבבים.

4. לפני ההגשה מוסיפים את עשבי התיבול, יוצקים לצלחות, מקשטים בפלפל שחור גרוס פפריקה, שמן זית ומגישים.

 

 

 


 

 

 

 

 

עמוד אחרון


מעניין לדעת אם חם שם למעלה.    צילום: אבשי בן-יהודה

העתקת קישור